børn kæledyr famileliv

De danske familier er efterhånden bekendt med et væld af forskellige fodertilskud til deres kæledyr i hjemmet. Er hundens pels mat eller er nogle af kattens kløer faldet af, så er der med sikkerhed et fodertilskud til det. Men hvad med landmandens dyr, såsom grise, køer og høns? Hvordan bedre vi

Mens vi mange timer i løbet af dagen ser vores kæledyr i huset, så lever dyrene i staldene et noget anderledes liv. For mens du hurtigt lægger mærke til at et eller andet ikke lige er som det skal være med vovsen, så vil det tage noget mere tid for landmanden at opfange en lille gris der har mavepine.

Dyrevelfærd i stalden

Når dyrene i stalden ikke har det godt, opdages det typisk først når de slagtes. Ved grise er de to overskyggende problemer i staldene navlebrok og mavesår.

Landmændene ved godt at man kan se efter om der er en brok sæk på bugen og hvilken størrelse den er, men de har ikke så mange værktøjer til at forebygge navlebrok. De eneste 2 ting man i øjeblikket kan ty til, er en hurtig desinfektion af selve navlen efter fødslen og et tørt og godt klima i stierne.

Bedste strøelse til grise

Det er her strøelsen i stierne kommer ind i billedet. I årevis har man benyttet snittet almindeligt halm til at strø i farestierne, men uden at holde farestierne helt tørre.

Strøelse lavet af rapshalm har en langt større sugeevne, og kombineret med tørhygiejne middel, kan sikre at smågrisenes stier er tørre. Med en tør sti til smågrisene undgås en masse fugt og deri skadelige bakterier samt svampesporer, som kan være med til at fordre navlebrokken.

Strøelse og fodertilskud

Selvom tørhygiejne og god strøelse hjælper meget, vil der typisk være behov for et fodertilskud til grise der døjer med diarré og mavesår.

Mavesår er som førnævnt et skjult problem, som går udover dyrets velfærd. Med et fodertilskud der kan binde ammoniak i mavesækken, undgås det at slimhinden i mavesækken nedbrydes og det generelle forbrug af medicin til grisen kan nedsættes.

Kort fortalt kan fodertilskud samt strøelse lavet på baggrund af rapshalm være med til at forbedre både store og små grises velfærd i staldene. Så hvis vovsen eller katten kan få specialfoder til pelsen og kløerne, så bør grisene også kunne få den nødvendige hjælp.

Køer og høns

Ligesom store og små grise, har køer og høns også behov for en god hygiejne i stierne. Der findes få typer tørhygiejne af rapshalm til både køer og høns, som generelt er med til både at øge dyrevelfærden, men også give bedre udbytte til landmanden.

Med rapsstrøelse får man et naturprodukt, som støver minimalt og som er varmebehandlet for bakterier. Rapsstrøelsens sugeevne binder ammoniak og giver det bedst mulige staldmiljø til dyrene, så du kan sove med god samvittighed og vide at dine dyr i stalden også har det godt.