Hvordan får man børnene med i køkkenet?

At nyde kvalitetstid sammen med de mindste er altid en fornøjelse, selvom det kræver meget energi og kreativitet. At lave mad med børn er en god måde at bruge noget tid sammen derhjemme. Vores børn ser os hver dag transformere mad med mystiske redskaber til lækre retter, lidt ligesom magi. Men måske tænker du ikke over hvor fantastisk det kan være at tage dem med ind i verden af at lave mad.

Vi snakker om læring både for børnene og for os også. Forældre bruger tid med deres børn, og arbejder med en sjov og dynamisk opgave, som alle medlemmer af familien kan være en del af på samme tid – som et team. At lave mad med børnene bringer os en chance for at se dem koncentreret i flere planlagte aktiviteter i køkkenet, og lærer dem at følge instruktioner. Et fælles mål at gå efter som man kan løse sammen, kan give en fælles belønning, en lækker ret, som man kan nyde sammen.

Børn udvikler kreativitet og fantasi, når de skal tænke på opskrifter og at lave mad. De lærer at holde fokus og de små detaljer, at navngive forskellige madvarer, og at lære nye madvarer at kende. Små opgaver som at forme brød, hælde dejen op til pandekager, lære om måleforhold, være præcis og holde redskaber i hånden, er alt sammen noget der er med til at udvikle deres finmotorik.

 

At bage en svampet kage sammen kan være en rigtig god måde at styrke relationen på mellem dig og dit barn. Børn ved at de udøver en voksens arbejde når de arbejder sammen med deres forældre og bruger tid sammen med dem. Den kommunikation der er nødvendig for at opnå de forskellige skridt på en opskrift vil styrke sproget, og de evner det kræver at udtrykke sig selv om ønsker, uenigheder eller bare spørgsmål om alt mellem himmel og jord. Derfor er det vigtigt at vi skaber et modigt miljø omkring madlavningen. Vi vil også gå igennem en masse små frustrationer om ting der bare ikke virker for dem eller for os som voksne, og derfor er det vigtigt at vi arbejder med de udfordringer det må have, og ser det som en ny udfordring. Når vi laver mad sammen, arbejder vi sammen. Børn realiserer hvordan det er at have mange forskellige opgaver, og hver medlem af det team man er på er vigtigt. Den her måde at arbejde på styrker også disciplin og planlægning, samtidig med at det er sjovt.

Det er vigtigt når man har børnene med i køkkenet at man har de rigtige redskaber. Derfor kan man eksempelvis bruge skridsikre skåle eller børnevenlige redskaber, som sikrer at børnene forstår håndværket bag madlavningen, samtidig med at sikkerhed er i orden.